Hvordan lindrer jeg forstoppelse?

5 min å lese
|
juli 24, 2024
|
woman drinking
Movicol®

Ifølge en undersøkelse, foretatt av Movicol®, opplever 77 % av de spurte i undersøkelsen forstoppelsessymptomer minst et par ganger i året. Så hvis du også lider av hard avføring og symptomer på forstoppelse, er du ikke alene. Og hvis du lurer på hvordan du kan behandle forstoppelse eller tidlige tegn på en hard avføring, så er du ikke alene om det.

Heldigvis finnes det en rekke ting for å forebygge, lindre og avhjelpe forstoppelse. Noen av de mest effektive metodene handler ganske enkelt om å prioritere et sunt kosthold, å være tilstrekkelig hydrert og å få nok mosjon.

Nedenfor har vi samlet nyttig informasjon om hva du kan gjøre hvis du opplever symptomer på hard avføring og forstoppelse – enten det er gjennom livsstilsendringer og – hvis det ikke virker – forskjellige typer av avførende midler.

Livsstilsendringer

Det er en rekke ting du kan justere i forhold til din livsstil på en måte, som ikke kun lindrer symptomer på hard avføring eller forstoppelse her og nå, men også reduserer risikoen for at det skjer igjen i fremtiden.

Her er tre områder du bør se nærmere på: kosthold, hydrering og mosjon.

Kosthold

En undersøkelse, foretatt av Movicol®, viser at 43% av de spurte endrer sitt kosthold når de føler seg forstoppet. Og det kan også være en god ide å foreta positive endringer i kostholdet for å medvirke til å få satt gang i tarmenes naturlige rytme og opprettholde et mer regelmessig avføringsmønster.

Noe av det du kan gjøre, er å se på ditt inntak av fiber– og prøve å øke det, hvis du ikke får nok. Fiber spiller nemlig en avgjørende rolle for en bløt og hydrert avføring.

Fiber er en gruppe av særlig grove karbohydrater, som ikke kan nedbrytes fullstendig av menneskets fordøyelsesenzymer. I stedet gjør de din avføring fyldigere og hjelper den med å holde på vannet, som gjør den bløt nok til at bevege seg lett gjennom, og ut av, ditt fordøyelsessystem. Et fiberfattig kosthold kan derfor medvirke til hard avføring og symptomer på forstoppelse.

Ditt anbefalte, daglige fiberinntak varierer, avhengig av hvor gammel du er. I tabellen nedenfor kan du se hvor mye fiber du bør satse på å få i deg hver dag:

Anbefaling for daglig fiber

Aldersgruppe Fiber (gram pr. dag)
Barn 12-16 år 25 g
Voksne 30 g

 

Fiberrike matvarer omfatter frukt, grønnsaker, fullkorn, nøtter, frø og belgfrukter. Nedenfor har vi listet en rekke fiberrike matvarer sammen med deres fiberinnhold pr. 100 g:

Type av mat Fiber i alt pr. 100 g
Korn og karbohydrater
Fullkorns brød (to skiver) 7.0 g
Fullkornspasta (kokt) 4.2 g
Frukt og grønnsaker
Fiken 6.9 g
Jordbær 3.8 g
Pastinakk (kokt) 4.7 g
Brokkoli (kokt) 2.8 g
Nøtter og frø
Mandler 7.4 g
Jordnøtter 7.6 g
Sesamfrø 7.9 g
Solsikkefrø 6.0 g
Erter og bønner
Erter (kokte) 5.6 g
Bakte bønner (i tomatsaus) 4.9 g
Grønne bønner (kokte) 4.1 g

Ut over at du kan være oppmerksom på ditt fiberinntak og kanskje inkludere mer fiber i kostholdet, hvis du ikke får nok, så opplever noen mennesker også lindring gjennom andre matvarer. Det kan for eksempel være hele linfrø (maks 2 spiseskjeer og ikke knuste linfrø) eller svisker, som er velkjent til at hjelpe mot forstoppelse.

Hvis du øker ditt fiberinntak, skal du også huske å øke ditt væskeinntak. Fiber trekker vann inn i tarmen, så du kan bli dehydrert, hvis du ikke drikker nok. Et annet godt råd er å øke fiberinntaket gradvis, så tarmen kan rekke å tilpasse sig. På den måten unngår oppblåsthet og luft i magen.

Hvis du har en mage-tarmsykdom, vil vi alltid anbefale å oppsøke din lege eller en kostholdsekspert før du øker ditt fiberinntak vesentlig.

Hva er fiber

Fiber er en gruppe av grove karbohydrater, som kroppen ikke kan nedbryte helt. Derfor er fiber med på å gjøre avføringen fyldigere og hjelper den med at holde på vannet som gjør den bløt nok til at bevege seg lett gjennom tarmene. Hvis du ikke spiser nok fiber, kan din avføring bli tørr og hard, og føre til forstoppelse.

woman drinking

Hydrering

Å drikke masse vann for at holde seg hydrert, er helt avgjørende for å opprettholde et velfungerende fordøyelsessystem og en velfungerende kropp.

En sunn, normal avføring inneholder 75 % vann, som bidrar til å holde den bløt, og som hjelper den til å bevege seg lettere gjennom ditt fordøyelsessystem. Hvis du har problemer med å få ut din avføring, kan det være at du mangler vann eller er dehydrert.

For når en avføring beveger seg for langsomt, mister den fuktighet til resten av kroppen og blir hardere, tørrere og får problemer med å passere – med andre ord blir det en hard avføring.

Å være oppmerksom på ditt væskeinntak og drikke rikelig med vann, betyr derfor at det er mindre sjanse for at væsken trekkes ut av avføringen.

 

Hvor mye vann skal vi drikke?

Under normale forhold bør vi drikke 1 til 1,5 liter vann om dagen for å være best mulig hydrert. Regner vi med den væsken som vi får fra maten, har vi behov for 2 til 2,5 liter væske pr. dag. Hvis vi er veldig fysisk aktive, eller hvis været er varmt, har vi bruk for mer vann. Det gjelder også hvis vi har hard mage eller forstoppelse. Her vil et ekstra glass vann ved måltidene hjelpe med å holde deg hydrert – særlig hvis du også har økt ditt fiberinntak (se avsnittet om ”Kosthold”).

En sunn avføring inneholder 75 % vann, som gjør den bløt, så det blir lettere for den å passere, når du går på toalettet. Ut over det, har tarmene dine bruk for vann for at hjelpe med å flytte din avføring på den best mulige måten. Det er derfor det er så viktig å holde seg hydrert ved at drikke nok vann. Normalt bør vi drikke 1 til 1,5 liter vann om dagen for at være best mulig hydrert, men ved forstoppelse vil et ekstra glass vann ved måltidene være nødvendig.

Woman with grey hair drinks from glass

Mosjon

Å holde deg aktiv er også viktig for kroppen din for å opprettholde en god tarmfunksjon. For når du holder kroppen i bevegelse, holder du også avføringen din i bevegelse.

Mosjon stimulerer muskelbevegelsene i tarmen. Disse bevegelsene kalles peristaltikk og er det mekaniske som hjelper tarmene dine å flytte avføring gjennom tykktarmen. Resultatet av å holde deg aktiv, og dermed stimulere tarmbevegelsene, er at avføringen beveger seg hurtigere og enklere gjennom fordøyelsessystemet. Og ved å redusere tiden som avføringen tilbringer i kroppen, minsker du også risikoen for at vannet i avføringen absorberes. På den måten opprettholder avføringen hydreringen, som gjør den bløtere og lettere å få ut.

Hvor mye mosjon anbefales?

Hvis du vil mosjonere for å forebygge eller gjøre noe ved forstoppelse, så behøver du ikke nødvendigvis å utøve intens mosjon. Lette eller moderate øvelser, gange, jogging, svømming eller utstrekning kan hjelpe med at få hard avføring til å bevege seg igjen.

Mengden og typen av mosjon som anbefales kan variere, avhengig av alderen din:

Voksne bør sikte mot minst 150 minutters mosjon av moderat intensitet eller 75 minutters mosjon av høy intensitet i uken, jevnt fordelt på 4-5 dager.

Eldre mennesker som har problemer med å klare mer intens mosjon, kan likevel ha fordel av lettere øvelser som gange, utstrekning og yoga – uten at de blir overbelastet, men samtidig få pulsen litt opp. Når man blir eldre, er det en god ide å styrke sin balanse og smidighet, og styrke-trene i det omfang som er mulig, så det blir lettere å klare hverdagen og forebygge skavanker. Selv det å lage en kopp te eller støvsuge, teller som lett mosjon. Litt aktivitet er bedre enn ingen, så lenge det ligger innenfor ens egne grenser.

Gravide anbefales å følge de samme retningslinjer som voksne, men med det forbehold at graviditeten er ukomplisert, og at aktivitetsnivået etter graviditeten avspeiler aktivitetsnivået før graviditeten. Så begynn derfor ikke med hard trening, hvis du ikke var særlig aktiv, før du ble gravid. Når det er sagt, så er spaserturer, svømning og yoga alle gode graviditetsøvelser. Kontakt din helsesykepleier for ytterligere veiledning.

Eldre mennesker eller gravide kan på forskjellige tidspunkter være mer tilbøyelige til at få forstoppelse.

Å bevege seg er bra – også for å forebygge og avhjelpe hard avføring og forstoppelse. For med mosjon stimulerer du musklene i tarmene dine, som betyr at avføringen flyttes hurtigere og mer effektivt gjennom ditt fordøyelsessystem. Dermed blir det mindre tid til å absorbere væske fra avføringen og bli til hard avføring.

Man drinking

Legemidler mot hard avføring og forstoppelsessymptomer

Noen ganger kan du gjøre alt det riktige med ditt kosthold, hydrering og mosjon og likevel oppleve, at du har hard avføring eller symptomer på forstoppelse. Det finnes en rekke legemidler til behandling av forstoppelse, som kan tas på forskjellige måter:

  • Pulver, som oppløses i vann og drikkes.
  • Væske eller mikstur, som kan drikkes med det samme.
  • Væske, som skal tynnes ut i vann og drikkes.
  • Tabletter, som inntas gjennom munnen (oralt).
  • Suppositorier/Stikkpiller, som innføres og oppløses i endetarmen.
  • Klyster, som gis gjennom endetarmen, som en flytende oppløsning.

 

Selv om produkter mot forstoppelse kan tas på forskjellige måter, virker de grunnleggende på en av tre måter. Ved å fylle avføringen med fiber; eller ved å tilføre vann til avføringen din for å bløtgjøre den så den har lettere for å passere; eller ved å stimulere musklene i tarmen til å flytte avføringen.

Det finnes fire forskjellige typer avføringsmidler:

  • Stimulerende avføringsmidler. De stimulerer musklene i tarmene for å fremme tarmbevegelsene, også kalt peristaltikken. Derfor kalles denne type også for peristaltikkfremmende midler.
  • Bløtgjørende midler til avføring. Midlene går også under navnet lavement, og virker mer lokalt i endetarmen ved å bløtgjøre avføringen, så hard inneklemt avføring løses opp.
  • Osmotiske avføringsmidler. Disse trekker vann inn i avføringen, bløtgjør avføringen og øker avføringsvolumet. Dette gir til sammen en avførende effekt .
  • Bulkdannende avføringsmidler. Disse har et høyt innhold av fiber, som gjør avføringen større, bløtere og lettere å få ut.

 

Kontakt alltid apoteket for råd og veiledning hvis du har bruk for et avføringsmiddel som ovenstående.

Hvilken behandling av forstoppelse er best for meg?

Å velge riktige forstoppelsesprodukter avhenger i stor grad av hvilken type lindring du foretrekker, og hva som passer best til dine omstendigheter.

Spør på apoteket eller din lege hvilket avføringsmiddel som er det rette for deg. Her vil du også få råd og veiledning om bruken av det.

Det er også verd å huske på at avføringsmidler ikke er riktig valg for alle. Hvis du har visse tarmsykdommer som colitis ulcerosa eller Crohns sykdom eller toksisk mega kolon (sterk utvidelse av tykktarmen), er det en god idé å snakke med legen din før du begynner på en behandling.

Hvor kjøper jeg avføringsmidler?

De fleste avføringsmidler kan fås reseptfritt på apoteket, hvor du også kan få råd og veiledning til behandlingen. Noen avføringsmidler kan også kjøpes i dagligvarebutikker, mens andre krever at du får en resept fra legen din.

 

Du bør alltid søke råd hos legen din hvis din harde avføring eller forstoppelse varer i mer enn to uker, eller hvis du opplever sterke smerter eller blod i avføringen. Du bør også kontakte legen din hvis du opplever forstoppelse som en bivirkning av den medisinen du tar, og ingen av de ovenstående rådene har hjulpet.

Hørt om Movicol®?

Hvis du lider av hard avføring eller forstoppelse, kan Movicol® kanskje hjelpe. Movicol® er et avføringsmiddel som brukes mot forstoppelse. Movicol® inneholder makrogol, som fører vann inn i tarmen, slik atavføringen blir fuktig og bløt og lettere å få ut. Behandlingstiden med Movicol® kan variere, men varer vanligvis ikke lenger enn to uker. Kontakt legen din dersom du ikke føler deg bedre, eller hvis du føler deg verre etter denne perioden. Årsaken til forstoppelsen bør undersøkes hvis det er daglig behov for Movicol®

Når du tar Movicol, bør du fortsette å drikke mye vann. Væskeinnholdet i en Movicol-løsning bør ikke erstatte vanlig væskeinntak.

Du bør ikke ta Movicol® hvis legen din har fortalt deg at du har en alvorlig tilstopping av tarmen, sår i tarmen, alvorlige inflammatoriske tarmsykdommer som colitis ulcerosa, Crohns sykdom eller toksisk megacolon (sterk utvidelse av tykktarmen), eller ileus (tarmslyng).

Movicol kan brukes under graviditet og amming. Hvis du er gravid, forsøker å bli gravid eller ammer, skal du spørre apoteket eller legen din til råds, før du tar Movicol®.

Finn ut mer i produktinformasjonen nederst på siden.

Les også pakningsvedlegget for korrekt anvendelse, dosering og mulige bivirkninger av Movicol®.

Kilder

1Legemiddelsøk [Internett] – preparatomtale (SmPC) for Movicol mikstur og pulver til mikstur datert 12.06.2023. Oslo: Direktoratet for medisinske produkter; Hentet 23-09-2024. Tilgjengelig fra https://www.legemiddelsok.no/sider/default.aspx?searchquery=movicol&f=Han;MtI;Vir;ATC;Var;Mar;Mid;Avr;gen;par;&pane=0

2Felleskatalogen [Internett]. Pakningsvedlegg for Movicol mikstur og pulver til mikstur datert 12.06.2023. Oslo: Felleskatalogen; Hentet 23-09-2024]. Tilgjengelig fra https://www.felleskatalogen.no/medisin/internsok?sokord=movicol

3MOVICOL 017 (DOF-MOVIC-017). MOVICOL® Omnibus og Usage and Attitude (U&A) markedsundersøgelse 2023 (MR 244). Undersøgelsen kan rekvireres ved at kontakte Movicol.

4Netdoktor.dk. De sunde kostfibre [Internett]. [oppdatert 3. april 2023; hentet 25.09.2024]. Tilgjengelig fra: https://netdoktor.dk/mave-og-tarm/sygdomme/de-sunde-kostfibre/

5NHS. How do you get more fibre [Internett]. [oppdatert 13. juli 2022; hentet 25-09-2024]. Tilgjengelig fra: https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/digestive-health/how-to-get-more-fibre-into-your-diet/

6British Dietetic Association. Fibre [Internett]. [oppdatert april 2024; hentet 25.09.2024]. Tilgjengelig fra: https://www.bda.uk.com/resource/fibre.html

71117.se. Förstopning. Vad händer i kroppen [Internett]. [oppdatert 3. juni 2024; hentet 25.09.2024]. Tilgjengelig fra: https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/mage-och-tarm/diarre-forstoppning-och-blod-i-avforingen/forstoppning/

8Lex.dk. Afføring [Internett]. [oppdatert 4. september 2023. Hentet; 27.08.2024]. Tilgjengelig fra: https://denstoredanske.lex.dk/aff%C3%B8ring

9Henry Ford Health. 6 Side Effects Of Not Drinking Enough Water [Internett]. [oppdatert 19. maj 2020; hentet 13.08.2024]. Tilgjengelig fra: https://www.henryford.com/blog/2020/05/side-effects-of-not-drinking-water

10Livsmedelsverket. Rapport 5. Råd om bra matvanor [Internett]. [oppdatert 2015; hentet 25.09.2024]. Tilgjengelig fra: https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2015/rapp-5-hanteringsrapport-slutversion.pdf

11Fødevarestyrelsen. Kost og fødevarer. Sluk tørsten i vand [Internett]. [hentet 25.09.2024]. Tilgjengelig fra: https://foedevarestyrelsen.dk/kost-og-foedevarer/alt-om-mad/de-officielle-kostraad/kostraad-til-dig/om-de-officielle-kostraad/sluk-toersten-i-vand

12Helsenorge.no. Kostrådene [Internett]. [oppdateret 15. august 2024; hentet 25.09.2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostradene#kostradene (25.09.2024)

13Nordic Counsil of Ministers. Nordic Nutrition Recommendation 2023 [Internett]. [oppdateret 9. januar 2024; hentet 25.09.2024]. Tilgjengelig fra: https://pub.norden.org/nord2023-003/nord2023-003.pdf (25.09.2024)

14sundhed.dk. Patienthåndbogen. Forstoppelse [Internett]. [oppdateret 29.maj 2024; hentet 12.08.2024]. Tilgjengelig fra: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/mave-og-tarm/sygdomme/tyktarm/forstoppelse/

15SST.dk. Fysisk aktivitet. Anbefalinger om fysisk aktivitet [Internett]. [oppdateret 23. marts 2023; hentet 25.09.2024]. Tilgjengelig fra: https://www.sst.dk/da/Fagperson/Forebyggelse-og-tvaergaaende-indsatser/Fysisk-aktivitet/Anbefalinger-om-fysisk-aktivitet

16Folkhälsomyndigheten. Livsvillkor & levandsvanor. Rekommendationer för fysisk aktivitet[Internett]. [oppdateret 29. december 2023; hentet 25.09.2024]. Tilgjengelig fra: https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/mat-fysisk-aktivitet-overvikt-och-fetma/fysisk-aktivitet-och-stillasittande/riktlinjer-och-rekommendationer-for-fysisk-aktivitet-och-stillasittande/rekommendationer-for-fysisk-aktivitet-och-stillasittande/

17Helsedirektoratet. Fysisk aktivitet [Internet]. [oppdateret 2024; hentet 25.09.2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsedirektoratet.no/tema/fysisk-aktivitet

18Medicin.dk. Laksantina. Siden er sidst opdateret [Internett]. [oppdateret 4. juni 2024; hentet 25.09.2024]. Tilgjengelig fra: https://pro.medicin.dk/Laegemiddelgrupper/Grupper/21000#